Rukousliput

Kävellessäsi luostarin pihalla, voit nähdä luostarin rakennuksen ympärille ripustettuja erivärisiä lippuja. Kyseessä on rukousliput. Lipuissa voi olla mantroja, rukouksia, avunpyyntöjä ja hyväenteisiä symboleja. Niissä voi olla otteita Buddhan saarnoista eli sutrista. Ripustamalla lippuja korkeisiin paikkoihin, tuuli liehuttaa niitä levittämään rukousten siunauksia joka puolelle, kaikille olennoille. Rukouslippuja on syytä kohdella kunnioittavasti, niitä ei esim. saa asettaa maahan.

Viisi väriä vastaavat yleensä luonnonelementtejä: valkoinen ilmaa/pilviä, sininen taivasta/avaruutta, punainen tulta, vihreä vettä ja keltainen maata. Värit voivat kuvata myös parannusta ja terveyttä edistäviä rukouksia. Useasti lipuissa on Medicine Buddhan kuva. Rukousliput toimivat myös käytännön muistuttajina dharmanharjoittajille. Nähdessään liput, he muistavat dharman arjen keskellä.

Rukouslippuja on käytetty ennen Tiibetissä bön-uskonnon aikaan. Bön-papit käyttivät kirkkaanvärisiä kangaslippuja parantamis-seremonioissaan. Lippujen värit vastasivat pääelementtejä ja auttoivat ihmisiä kuin luontoa esim. luonnonhenget saatiin rauhoittumaan lippujen avulla. Kun buddhalaisuus lisääntyi Tiibetissä, alkoi lippuihin ilmestyä lisäksi mantroja ja buddhalaisia kuvioita. Perinteisesti rukouslippuja käytetään rauhan, myötätunnon, voiman ja viisauden edistämiseen.