Emmi Lee | | 1 phút để đọc

Vesak, Phật Đản

Vesak, Phật Đản

Lauantaina Lien Tam-luostarissa kokoonnutaan juhlimaan Buddhan syntymäjuhlaa. Vesak (viet. Phật Đản) nimi viittaa Buddhan syntymäkuukauteen ja sitä juhlitaan yleensä toukokuun täydenkuun aikoihin (poikkeuksena karkausvuosi). Lauantaina luvassa on vesak-juhlaan kuuluva seremonia, joka sisältää: kukkauhrien antamista, vesak-suutran lausuntaseremonia ja Buddha-vauvan kasteluseremonia. Juhlaan kuuluu myös maksuton noutopöytä ja kulttuurinäytös.

Buddha-vauva patsaan kylvetys on perinne, joka symboloi sisäistä puhdistumista. Buddha-patsaan hartioiden päälle kaadetaan vettä, muistutuksena tarpeesta puhdistaa sydän ja mieli. Alttarille asetetaan kukka- ja kynttiläuhreja kunnioittamaan Buddhaa ja hänen opetuksia. Vesak-juhla kehottaa meitä muistamaan syvemmän yhteyden syntymän, kuoleman ja valaistumisen välillä.

Yleisin buddhalainen juhlaruoka on "Buddha's Delight", jota buddhalaiset munkit perinteisesti nauttivat Vesak-juhlan aikaan. Ruokaan kuuluu: kaalia, shiitake-sieniä, porkkanoita ja muita valitsemia kasviksia nuudelien kanssa. Buddha's Delight on hyvin terveellinen kasvisruoka, joka sopii erityisesti valmistettavaksi myös kotona.

Vesakin aikaan maallikot pukeutuvat haalean siniharmaisiin vaatteisiin, jotka muistuttavat Buddhan opetuksen tärkeydestä. Luostarissa vierailijat lahjoittavat munkeille dānaa. Dāna merkitsee anteliaisuuden, hyväntekeväisyyden tai almujen antamisen hyveitä. Buddhalaisessa ajattelussa se puhdistaa ja muuttaa antajan mielen. Buddha opetti, että kun annamme toisille, annamme ilman odotuksia palkkioista. Vesak-juhla muistuttaa meitä tärkeistä opetuksista ja voimme kokoontua luostariin osoittamaan kunnioitusta Lumbinin lehdossa syntyneelle Shakyamuni-buddhalle. Vesak-juhlaan on ilmoittautunut tänä vuonna jo 500-800 henkilöä.