Lien Tam Pagoda, Ari Vuokko | | 5 phút để đọc

Meditaatiopäivä

Bodhidharma ry:n Turun Shunyata -ryhmä järjestää yhdessä Lien Tam buddhalaisluostarin kanssa meditaatiopäivän, jonka aiheena on meditaatio patriarkka Hongrenin opetusten mukaan kunnianarvoisten munkki Tae Hye Sunim ja Tae Ri Sunim johdolla.

Meditaatiopäivä
In English: https://lientam.fi/meditation-day
Rekisteröintilinkki: https://lientam.fi/register

OPETTAJAT

Kunnianarvoisa Taehye Sunim

Kunnianarvoisa Taehye Sunim on Lericissä, Italiassa, sijaitsevan Musang Am -luostarin perustaja ja apotti, ja Suomessa Bodhidharma ry:n puheenjohtaja.Hän on opiskellut buddhalaisuutta monissa Aasian maissa, ja vastaanottanut täyden munkkivihkimyksen korealaisissa ja burmalaisissa perinteissä. Hänet  vihittiin vuonna 1982 noviisimunkiksi theravada traditoon Wat Pleng Vipassana -luosrasissa Thaimaassa, jossa häntä opetti mietiskelymestari Phra Krusangvorn Samadhivat. Ordinaatiossa hän sai Dharma-nimen Mahapañña.  Vuonna 1999 hän sai theravadalaisen bhikkhu- eli täysvihkimyksen Burmassa World Buddhist Meditation Centerin mestarilta Paññadipa Sayadaw’lta.

Mahayanabuddhalaisuutta  Japanin soto-zen-luostareissa opiskeltuaan ja sen jälkeen Koreaan, jossa hän vuonna 1987 sai korealaisen täyden munkkivihkimyksen ja nimen Taehye sunim Songgwangsa-luostarin seon-mestarilta Ilgak sunimilta. Suomalaissyntyisiä munkkeja ja nunnia on vain muutamia.  Taehye sunim on heistä ainoa, josta on tullut mahathera eli vanhempi munkki. Tae Hye Sunimilla on siis sekä Mahayana- että Theravadabuddhalaiset munkkiordinaatiot.

Hän sai Ilgak sunimilta luvan aloittaa temppelitoiminnan lännessä. Vuonna 1992 Taehye sunim muutti Pagoda-nimiseen kupolikattoiseen taloon Arezzon kapungin lähelle.  Pagodassa aloittivat luostarielämän kaksi nuorta italialaista, joista sittemiin Koreassa tuli munkki Tae Ri sunim ja nunna Young sunim. Myöhemmin vuonna 2000 Tae Hye sunim hankki tarkoitukseen soveliaamman paikan, joka sijaitsee Lericissä Ligurian rannikolla.  Siitä lähtien Tae Hye sunim on ollut  Musang Am temppelin apotti.

Tae Hye Sunim on siis Italian ja Suomen Bodhidharma-yhdistysten henkinen opas. Suomessa tapaa opettaa pari kertaa vuodessa, jolloin järjestetään myös retriitti. Ystävällisesti hän vieraillut Turun Shunyata –ryhmässä vuosittain opettamassa.

Tae Hye sunim on kirjoittanut muun muassa nämä teokset,  muutaman yhteistyössä toisten uskontotieteilijöiden  kanssa: (näytetään kirjoja)
– Bodhipuun juurella, kokemuksia buddhalaisluostareista (Otava, 1984)
– Buddhalaista viisautta (Gaudeamus, 1987)
– Buddhalainen sanasto ja symboliikka (Gaudeamus, 1990)
– Suomalainen zen-opas (Basam Books, 2001 ja 2009)
Lisäksi hän on suomentanut seuraavat harjoituksellemme erittäin hyödylliset kirjat:
– Shunryu Suzuki: Zen-mieli, aloittelijan mieli (Unio Mystica, 1995 ja Delfiini kirjat 2006)
– Zenmestari Wu-men: Portiton portti (Basam Books, 1995)
– Zenmestari Shen-Yen: Kiinalaisten zenmestareiden runoja (Basam Books, 1999)
– Huinengin Suutra (valokopiopainos, Taiwan)
Kunnianarvoisa Taehye Sunim ja Kunnianarvoisa Taeri Sunim

Kunnianarvoisa Taeri Sunim

Taeri Sunim  syntyi vuonna1968  Italiassa Padovan lähellä Veneton maakunnassa. Lapsuuden ja nuoruuden hän vietti Palermossa.

Vuonna 1993 aloitti luostarielämän kokelaana Taehye Sunimin ohjauksessa. Seuraavana vuonna 1994  hän sai Koreassa, noviisivihkimyksen Songgwngsa luostarin mestarin  Ilgakin oppilaana. Dharmanimeksi annettiin Tae 太 = suuri; Ri 利 = siunaus).

Koreassa Taeri  vietti  kolmikuukautisia talvi- ja kesäretriittejä vuosina 1994-1997. Vuonna 1995 hän sai täyden munkkivihmimyksen eli  bhikshu-ordinaation. Seuraavinan vuosina (1997-1999) Taeri Sunim opiskeli Theravada-perinteen luostareissa  Thaimaassa ja Burmassa. Theravadalainen munkkiordinaatio Taeri Sunim sai mestari Paññadipan ohjauksessa ja  paalinkielisen dharmanimen Kumara.

Taeri Sunim jatkoi  opiskelua ja meditointia Taiwanissa vuosina 1999-2001. Vuonna 2004 Taeri Sunim suoritti Buddhalaisten opintojen diploomin Colombon buddhalaisessa yliopistossa Sri Lankalla. Humanististen ja pedagogisten tieteiden maisterin tukinnon Taeri Sunim suoritti Padovan yliopistossa vuonna 2013.

Vuodesta 2018 virallisesti Italian Buddhalaisen Unionin "pappi". Taeri sunim harjoittaa Dharma-aktiviteetteja Padovassaa  ja Musang Am 無 相 庵  temppelissä Lericissä, ja on yhteistyössä Italian srilankalaisten temppeleiden sekä vietnamilaisen Chùa Viên Pagodan kanssa

BODHIDHARMA RY

Bodhidharma ry on vuonna 1947 perustettu Suomen vanhin buddhalainen yhdistys, joka tunnettiin alunperin nimellä Buddhismin ystävät – Buddhismens Vänner ry. Pääopettajamme on suomalainen munkki Taehye sunim. Harjoitamme sŏn (korealainen zen) ja neljän rajattoman mielentilan ohjattua mietiskelyä henkisen ystävyyden ilmapiirissä.

Sunyata -ryhmä

Sunyata –ryhmä on Bodhidharma ry:n Turun ryhmä. Näin myös tämä kurssi on yhdistyksen toimintaa ja pyrkii noudattamaan bodhidharmalaista tulkintaa Buddhalaisuudesta, joka perustuu Bodhidharma ry:n henkisen Opettajan ja puheenjohtajan kunnianarvoisan vanhemman munkki Tae Hye Sunimin näkemykseen.

BODHIDHARMA RY
Buddhalainen Keskus Sampo
Vetehisenkuja 3, sisäänk. Näkinpolun puolelta, esteetön
00530 Helsinki
[email protected]

LIEN TAM LUOSTARI

Lien Tam Luostari

Lien Tam luostari on  Suomen Vietnamilaisten Buddhalaisten Yhdyskunnan perustama. Vuonna 1998 perustettu yhdyskuntamme on ensimmäinen Buddhalainen uskonnollinen yhdyskunta ja suurin Buddhalainen yhteisö Suomessa. Luostaria on rakennettu vuodesta 2005 ja rakentaminen jatkuu edelleen. Opettajamme kunnianarvoisa mestari  Thich Hanh Bao on 42th sukupolven opettaja Linji Zen koulukunnassa (japaniksi Rinzai Zen) . Luostarissa harjoitetaan Zen ja Puhtaan maan Buddhalaisuutta.

Kunnianarvoisa Thich Hanh Bao on Buddhist Organizationin puheenjohtaja ja Vien Y -pagodin apotti Padovassa, Italiassa, ja Vietnamin Buddhalaisen Kulttuurin keskuksen puheenjohtaja ja Lien Tam -luostarin apotti Turussa. Hän on World Buddhist Sangha Councilin (WBSC) hallituksen jäsen vuodesta 2002. Hän vastaanotti täyden munkkivihkimyksen vuonna 1994 Phap Hoa –pagodissa Marseillessa, Ranskassa. Hän toimi kymmenen vuoden ajan Van Hanh –pagodin apottina Odensessa, Tanskassa.

Kunnianarvoisa Thich Hanh Bao
Kunnianarvoisa Thich Hanh Bao opettaa Koreassa

Usein kysyttyä

1. Millä kielillä meditaatiopäivä järjestetään?

Meditaatiopäivän opetuskieli on suomi, mutta kunnianarvoisan mestari Thich Hanh Bao osuus käännetään vietnamista englaniksi.

2. Mitä osallistuminen meditaatiopäivään maksaa?

Meditaatiopäivä järjestetään perinteen tapaan dana –periaatteella eli luottaen osallisten anteliaisuuteen. Dana on henkisenä harjoituksena ensimmäinen suurista täydellisyyden harjoituksista. Sanskritin sana Dana käännetään anteliaisuudeksi. Tässä tapauksessa merkitsee, että kunnianarvoista munkit lahjoittavat Dharma-opetuksensa osallistujille ja luostari lahjoittaa tilat meditaatiopäivän käyttöön.

Lootuksen Sydämen luostari on rakennettu lahjoituksilla; luostarin rakentamiseen on lahjoitettu rahaa, työtä ja muuta käyntännön tarpeellista. Projekti on jatkunut tähän mennessä yli 22 vuotta ja tähän mennessä on rakennettu tilat Buddhalaisille kokoontumisille kuten opetukselle ja meditaatiolle. Lisäksi lahjoittaminen on mahdollistanut sen, että luostarissa asuu 42. sukupolven Linzhi perimyslinjan mestarin Thich Hanh Baon johdolla Dharmalle elämänsä omistaneet munkit, jotka perinteisesti elävät lahjoitusten turvin. Myös meditaatiopäivää johtavat munkit Tae Hye Sunim ja Tae Ri Sunim, jotka siis lahjoittavat Dharmaa,lahjoista ylevintä, saavat toimeentulonsa lahjoituksista.

Lahjoittamien on erinomainen henkinen harjoitus vastalääkkeenä esimerkiksi itsekkyydelle ja ahneudelle, oli sen  motiivi sitten rajallinen, jolloin lahjoittaja toivoo saavansa lahjoittamisesta hengellisiä ansioita, tai rajaton, jolloin  mukana ei ole itseen liittyvää vaikutinta. Jokaisella on mahdollisuus oman elämäntilanteensa mukaan harjoittaa Danaa.

3. Voiko luostarilla yöpyä muilta paikkakunnilta tulevat?

Kyllä luostarissa voi yöpyä, mutta on syytä varata paikka etukäteen joko sähköpostilla [email protected] tai ilmoittautumiskomakeella https://lientam.fi/register  

4. Mitä voin oppia meditaatiopäivänä?

Taehye Sunim opettaa meditaatiota 600 –luvulla eläneen viidennen Chan-Buddhalaisen patriarkan opetusten perustalta.

5. Miten meditaatiopäivään tulee pukeutua?

Pukeudu hillitysti. Vältä paljastavia asuja; olkapäät, polvet, rinta ja vatsa tulee olla peitettynä. Käytä istumiseen soveltuvia pitkiä housuja, jotka eivät kiristä vyötäröä, tai pitkähköä hametta. Valitse retriitille rauhallisen värisiä ja sopivan väljiä vaatteita. Sukkien tulee olla puhtaat ja hajuttomat.
Älä käytä vahvoja hajuvesiä ym. retriitin aikana. Vältä käyttämästä liiallisia koruja.

6. Miten Lien Tam luostrille löytää?

Lien Tam luostari sijaitsee Turun Moision kaupunginosassa osoitteessa Moisiontie 225.

Bussi numero 23 Turun Linja-autoasemalta pysäkiltä n:o 41 kulkee luostarin lähelle pysäkille n:o 1378. Lauantaina 15.8. sopiva bussi lähteen klo 8.13. Matka kestää noin 29 minuuttia, joten perillä luostarin pysäkillä ollaan noin klo 8.34
Helsingistä autolla tulevat voivat ajaa Ohitustietä aina Tampereen ja lentokentän liittymään, josta voivat kääntyä Tampereen suuntaan Moision liittymä on toinen liittymä noin kaksikilometria lentokentän liittymän jälkeen. Ostoskeskuksen liikenneympyrästä jatketaan suoraan eli toisesta liittymästä eteenpäin noin puolikilometriä.

Tampereen suunnasta tulevat voivat poitua moottoritien Moision liittymästä. Ostoskeskuksen liikenneympyrästä jatketaan suoraan eli toisesta liittymästä eteenpäin noin puolikilometriä.


7. Voiko vasta-alkaja osallistua meditaatiopäivään?

Kyllä voi osallistua, mutta on hyvä varautua verrattain pitkään lattialla istumiseen.

8. Voiko kiristitty osallistua meditaatiopäivään?

Kyllä voi, meditaatioon osallistuminen ei edellytä sitoutumista mihinkään, mutta meditaatio voi syventää omaa henkilökohtaista vakaumusta. Voimme suositella vietnamilaisen xen-mestari Thich Nhat Hanhin kirjaa Elävä Kristus, elävä Buddha.,

Ilmoittatuminen 8.8. mennessä: https://lientam.fi/register
Jos sinulla on vielä muita kysymyksiä, voit lähettää sähköpstia  shunyataturku (at) gmail.com tai soittaa 044 9512323